Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавно посещение в Русия, съобщиха китайски

...
Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавно посещение в Русия, съобщиха китайски
Коментари Харесай

Историческа визита: Президентът на Китай пристигна в Русия

Президентът на Китай Си Дзинпин дойде на държавно посещаване в Русия, съобщиха китайски медии, представени от BBC. По данни на държавната организация ТАСС, Дзипин е кацнал на летище Внуково.
Визитата, която ще продължи до 22 март, е по покана на съветския президент Владимир Путин.
Според предварителната стратегия, двамата президенти ще имат неофициален обяд, който ще бъде последван от диалози сред двамата. Всички публични събития са планувани за вторник.
По информация на Агенция Франс Прес, в диалозите сред двамата лидери  " ще бъдат разисквани настоящи въпроси за по-нататъшното развиване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимоотношение сред Русия и Китай ". Предвижда се и продан на отзиви в подтекста на задълбочаването на руско-китайското съдействие на интернационалната сцена.
Освен това пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС, посочи, че по време на визитата на китайския водач ще бъдат подписани " редица значими двустранни документи ".
Предишната среща на водачите на четири очи се състоя през септември 2022 година в Самарканд в границите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие. В края на декември 2022 година в диалози със Си Дзинпин посредством видеоконферентна връзка Путин го предложения да пристигна на държавно посещаване в Москва напролет на 2023 година
По-рано през март Си Дзинпин беше избран отново за трети петгодишен мандат като президент на КНР. В приветствена депеша Путин увери, че Москва и Пекин ще продължат да координират дейностите си по основни въпроси. Руският президент също по този начин изрази убеденост, че той и китайският ръководител ще подсигуряват, че съдействието на страните в необятен кръг области ще се усили.
През октомври, след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин беше избран отново и за трети мандат като общоприет секретар на Централен комитет на ККП. Поради това държавното му посещаване в Русия ще бъде първото му след преизбирането.
Посещението ще се състои малко повече от година след нашествието на Москва в прилежаща Украйна. Китай се пробва да се показа като неутрална страна в спора, само че позицията му е подложена на критика от някои западни водачи като недостоверна и осигуряваща безмълвна поддръжка за Москва.
В документ с позиция от 12 точки по отношение на войната, оповестен предишния месец, Китай прикани за разговор и ценене на териториалния суверенитет на всички страни.
Китай и Русия са и стратегически съдружници, като и двете страни постоянно акцентират това, което наричат партньорство " без граници ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР